« Tagasi

3. klassi projektõpe „Ega leivategu pole käkitegu!“

3. klassi õpilased alustasid leivanädala ootust karaski küpsetamisega. Appi kutsuti Kerti Peebo, kellel on leiva ja karaski küpsetamises väga suured kogemused. Karask on vanast ajast pärit küpsetis, mille eestlased segasid kokku odrajahust, piimast ja veest. Tänapäeval lisatakse karaskisse ka nt kohupiima, riivitud porgandit, riivjuustu vms, et ikka küpsetis paremini maitseks.

Et küpsetamine hästi õnnestuks pidi hoolikalt retsepti lugema ja vajaminevad ained täpselt välja mõõtma. Samuti tuli kokkusegamistehnoloogiat järgima, et karask ikka hästi õnnestuks. 
Ajal mil karask ahjus lebas ja kuldpruunikat värvi võttis, käisime lasteaia peenardelt tee materjali korjamas. Tee sisse sai toodud piparmünti ja natuke punet, mis lõhnas oivaliselt.

Meie küpsetasime kohupiimakaraskit seemnekattega, ja et toit libedamalt alla läheks, oli määrdeks munavõi, pihlakamesi ja õuna-kaneelimoos. Moos oli meie lemmik, see oli parajalt magus ja vürtsikad. Õpetaja Kerti jagas kõigile soovijatele lahkelt retsepti. Kõik see kokku maitses väga hästi ja teada onju, et isetehtud toit on kõige parem.